Allt ljus på Uppsala

Förra lördagen tog vi oss ut och gick en ca 4 km lång vandring i Uppsala centrum, med olika ljuskonstellationer längs vägen. Vädret var pefekt, lagom kyligt, vindstilla och kolsvart. Det var inte helt lätt att få till bra bilder, men några lyckades jag med! Här får ni ett urval:
 
Vaksalaskolans väggar var täckta av ljussiluetter av ett klassrum från förr. Från skolgården hördes barnaskratt, lek och stoj, samt gamla barnramsor. Effektfullt, och lite kusligt på samma gång...
 
Uppsala Konsert och Kongress täcktes av ett ljusmönster.
 
Ljuspelare i mitten av Stora Torget som skiftade färg.
 
 
 En av de roligaste. Noterna dök upp när man spelade Blinka Lilla Stjärna på en instrumentbräda med knappar. Mycket underhållande! :)
 
 Det här skulle föreställa Sirener som rörde sig med vattnet och lystes upp. Ganska spökligt, men häftigt. 
 

Beslutet är fattat

Peter och jag diskuterade länge och väl i onsdags när han kom hem. Vi kom fram till att det inte är hållbart i längden för mig att inte veta när jag klarar och inte klarar av att vara på praktiken. Jag mår inte bra av det, min handledare får svårt att bedöma mig, och eleverna får inget sammanhang i mina lektioner. Därför har vi beslutat att skjuta upp kursen än en gång. Jag ska läsa den andra halvan av vårterminen, och ägna de kommande fyra månaderna åt att ta hand om mig själv, bygga upp kondition och styrka och jobba lite när jag känner att jag kan. Det är ett tufft beslut att ta, men jag måste prioritera min hälsa. 
 
Förhoppningen är att jag ska komma igång sakta men säkert, och successivt öka mängden aktiviteter, för att kroppen ska få tid att anpassa sig. Jag kommer fortfarande läsa mina distanskurser, och kanske ett par till under våren.
 
Nu väntar och längtar efter att våra hundar ska komma hem igen, så jag kan mysa med dem och gå promenader med sällskap!

"Challenges create strength"

Är inne på min andra vfu-vecka, och är hemma sjuk. Dagens rubrik läste jag ironiskt nog på min morgontepåse. Det är inte första dagen jag är hemma sjuk, missade två dagar förra veckan. Höll mina första lektioner igår, vilket gick bra. Är lite trött på att inte kunna vara där när jag ska pga att kroppen inte klarar tempot. Är det inte endon som bråkar, så är det lederna. Eller båda samtidigt. Ena dagen är jag pigg, har massor av energi och klarar allt (känns det som iaf) för att nästa dag bli helt utslagen. Jag vet att jag måste anpassa mig efter vad kroippen klarar av, men det fungerar liksom inte riktigt så under vfu. Det finns liksom inte något lugnt tempo, utan det är fullt ös medvetslös, med alla planeringar, uppgifter, lektioner, elever, elever osm har problem, dokument som ska fyllas i, konflikter som ska lösas och dokumenteras och så vidare. Igår satt jag till 22 för att göra iordning inför dagens tänkta lektion. 
Jag läste någonstans att vi endotjejer (eller vem som helst med en kronisk smärtsjukdom) ska tänka att vi behöver lika lång tid till återhämtning som den tid vi lade ner på vad det nu var vi gjorde. Vilket innebär att mina 7 timmar i skolan igår skulle behöva matchas av lika lång tids vila. Och vila är inte detsamma som nattsömn. Problemet är att det inte finns någon tid för återhämtning. När jag var hemma strax efter 15, så var det en kort stunds andhämtning, för att sätta igång med lektionsplaneringar. See the problem?
 
Jag har tänkt öka min grunddos av de "snälla" smärtisarna igen, för att se om det kan underlätta. Jag vill ju så gärna, dels för att det faktiskt är riktigt roligt (jag fick MVG++++++ igår av en elev för min engelskalektion! *skryter glatt*) dels för att det är så förbaskat lite kvar innan jag är färdigexaminerad grundskolelärare. Jag vill ska bli klar till sommaren enligt planen. Jag måste bara lyckas hitta en bra balans. Idag tänkte jag försöka göra färdigt alla grundplaneringar inför nästa veckas lektioner, för att kunna få tid till åtminsone lite återhämtning. Så länge inget oförutsett händer (vilket det typ alltid gör i skolans värld) så borde det gå. I så fall kan jag också ta det lugnt i helgen. Jag har tre lektioner kvar att hålla denna veckan, två i engelska och en i samhällskunskap, men jag har hyfsad koll på vad de ska innehålla, så det känns ganska lugnt. 
 
I helgen kommer förhoppningsvis Hamlet & Dante hem igen, som vi saknar våra tussar! Känns bara fel att komma hem till en tom lägenhet. TSkruttisarna!!!

Saker att se fram emot!

 
 
  • Komma igång på riktigt med egen undervisning nästa vecka!
 
  • Bach Juloratorium i Uppsala Domkyrka 1:a Advent
 
  • Julförberedelser och julpyssel
 
  • Skapande i lera med klassen i Bror Hjorts hus, 12 december
 
  • Julbord på Eklundshof med (nästan) hela gänget
 
  • Julfirande med familjerna i Västgötaland

Önskelista 2012

2 stycken turkosa minigrytor från Le Creuset, just nu 149:- styck hos bl a Bagaren & Kocken
 
Set med 3 nagellack och torgvantar från China Glaze, 249:- hos Eleven.se
 
   
Svart pepparkar och vitt saltkar från Zassenhaus, just nu 399:- styck hos Bagaren & Kocken
 
 
Vit tryffelolja, den här är från spicemaster.se
 
Set med två ugnsfasta formar i färgen kiwi från Le Creuset, finns bl a hos Bagaren & Kocken
 
 
 
Chuck säsong 4, finns bl a hos Discshop för 199:-

Bland tomtar och lucior


Kommer ni ihåg de söta små tomtarna vi köpte förra året? Idag gick vi in på MamsellK och hittade några fler till samlingen. Tror jag kommer gå dit lite närmare första advent och köpa några till. Idag blev det dessa: 
 
 
Lucia, stjärngosse samt en tomte sittandes på en stubbe! Det finns fyra till fugurer till Lucia-tåget, samt flera varianter av tomtarna. Det jag gillar med dessa är att de är i väldigt hållbart material, så om man råkar tappa i golvet går de inte sönder på direkten. Förutom figurerna, blev det också en adventskalender som ni skymtar under dem. Här är en bättre bild:
 
 
Peter tyckte den var så fin att han undrade om vi verkligen ska öppna luckorna, vilket jag iofs kan hålla med om. När det är dags att sätta upp julfigurerna, ska jag givetvis visa resultatet!

För min egen skull

Efter att ha diskuterat igår med Peter en bra stund, kom vi fram till att jag ska skippa den här lilla kursen med VFU. Jag behöver inte poängen, och jag kommer inte räkna in den i min examen sedan iaf, enda anledningen att läsa klart den skulle vara för min egen skull. Och om jag ska göra något för min egen skull, så är det att satsa på min examen i juni nästa år! Då behöver jag lägga all energi på de kurser jag faktiskt behöver och måste läsa. Så idag har jag kontaktat de jag behövde och fixat det. Vilket innebär att jag kan vara hemma och vila, utan att känna mig stressad över hur jag skulle lösa igentagning av vfu etc, och förbereda mig inför den långa vfu-perioden med start nästa vecka. Skönt!
 
Igår skrev jag om att det nu är officiellt "okej" att längta efter jul och börja pyssla med julförberedelser, jag blev så inspirerad att jag t o m kikade på en julfilm på Netflix, "Holiday in Handcuffs". Den var lite småcharmig, men jag blev nog mest sugen på att åka till en timmerstuga mitt ute i en snöfylld skog och mysa framför en brasa. Håll utkik, under dagen tänkte jag lägga ut årets önskelista!
 

6 november


Igår tillbringade jag dryga 8 timmar på en förskola med som mest 13 stycken barn i åldern 1-3 år. Tyvärr så var båda mina handledare sjuka, och hade missat att tala om för sina kollegor att jag skulle komma, men jag fick snabbt en tillfällig handledare som var väldigt trevlig och visade mig allting under dagen. Det var många sjuka i personalen, så det var minst sagt rörigt för alla. Men barnen tog det med ro, och var stencoola allihop. Har redan fått några "kompisar". 
 
Tyvärr så pallade inte riktigt min kropp den oerhört intensiva dagen, så idag ligger jag hemma med "det gamla vanliga" och en släng av feber. Som tur är så är det inga hantverkare runt omkring idag, vilket har inneburit att jag faktiskt kunnat vila ordentligt och redan känner mig bättre. Så imorgon är det dags igen, mer bus, sång och pedagogisk verksamhet med de små trollungarna! Det jag kan konstatera efter gårdaegn är att även om jag tycker det är otroligt roligt med förskola, så är det nog bra för min kropp att jag kommer vara F-6 lärare. Det blir inte intensivt på samma sätt i de något äldre åldrarna!

Dagen har än så länge tillbringats framför filmen "Projekt: Prinsessa", en lagom puttenuttig Disneyfilm som funkade fint som relativt hjärndöd underhållning. Ska se vad mer jag kan hitta på Netflix, och försöka sy klart det sista på mitt sye så vi faktiskt kan hänga upp det till den här julen. På tal om julen, så är det nu officiellt tillåtet att längta efter den, och börja fundera på det som ska fixas och mysas med. Ska bli skönt med långhelg, så vi hinner umgås ordentligt med båda familjerna, och hinna med julgodisgörarmys med Alex & Daniel. Det var ju riktigt roligt förra året!
 
Ännu en bild från vår härliga långpromenad i veckan. Det var precis lagom kallt med frostiga fält och fruset vatten. IDag har det snöat intensivt i en halvtimme, men nu är det strålande sol och blå hjimmel. LÄngtar tills snön ligger kvar...
 

Week from hell

Halloweenfesten var riktigt lyckad, men av någon underlig anledning missade jag helt att ta några kort! Det har nog aldrig hänt förut, så tyvärr kan jag inte visa något av våra fina dekorationer... 
 
Den här veckan har varit hemsk, badrumsrenoveringarna hos alla grannar satte igång i måndags, och ljudnivån är inte av denna värld. I onsdags flydde vi ut på en 3-timmarspromenad, som visserligen var fullkomligt ljuvlig, men väl hemma låg vi alla fyra under täcken och kuddar i sängen tills hantverkarna var färdiga. I torsdags flydde vi ut till Torgunn & Martin på landet, och fick t o m sova över hos dem. När vi åkte hem för att hämta kläder, fick vi reda på att de råkat göra hål i vårt badrumstak, och när vi kom hem igår hade det blivit ytterligare ett hål. Eftersom hundarna inte kan vara hemma i oväsendet (det vore rent ut sagt djurplågeri) så har vi underbara familjer som ställer upp och hjälper till, trots extremt kort varsel. Peters föräldrar hämtar hundarna imorgon och lämnar dem hos min syster som tar hand om den tills det är klart.
 
Bild från veckans långpromenad...

RSS 2.0