Årskrönika del 3

Juli

Under juli fortsatte min bloggsemester, och det ekade tomt inne på bloggen. Hela två inlägg blev det, mest för att tala om att vi levde (om nu någon skulle undra). Istället för att sitta inne vid datorn, tillbringade vi så mycket tid som möjligt utomhus. Josse kom och hälsade på, och vi upptäckte hur praktiskt det är med en hund som gillar både att paddla kanot, fiska i motorbåt och hoppa omkring på klipporna vid Vänern. Vi tog en snabb sväng upp till Uppsala för att kolla post och rädda växter.

 

 

Augusti

Vi åkte hem till Uppsala igen, och förberedde oss inför kursstarten. Peter och jag skrev ett kontrakt med varandra, som vi faktiskt höll i sex hela veckor, innan mina njurstenar minskade motivationen och fick oss att bryta det. Jag skrev en svår geografitenta (en av de svåraste jag någonsin skrivit) som jag missade pga sjukdom under vårterminen, och lyckades på något sätt bli godkänd.  Vi började fundera på att byta ut vårat köksbord, och se över vad som skulle behövas i hemmet inför hösten. Bland annat investerade vi i en Biker Bag till Hamlet, mycket uppskattad!


 

September

Vi hälsade på hos Henriks släktgård utanför Uppsala, och mitt sug att ta upp ridningen igen blev minst sagt större. Hamlets fick hälsa på hästar och pröva på herrgårdsliv, vilket verkade passa honom utmärkt. Jag hälsade på Josse i Västerås för en girl’s night out, och upptäckte nattlivet där. Vilket just den kvällen inte var mycket att hurra för. Jag fördjupade mig i det globala klimathotet, och läste en massa om hållbar utveckling.



Vilken färg?







Har efter en stunds funderande och undersökande bestämt mig för att investera i en Nikon Coolpix s5100. Nu är frågan bara i vilken färg?

Årskrönika del 4

Oktober

Aron och pappa kom och hälsade på, eftersom Aron skulle gå med Peter på Oktoberfesten i Uppsala. Vi passade på att ta en promenad i det fina höstvädret, och stötte på en drake i skogen. Min högra njure bestämde sig för att påminna om sin existens, och var allmänt kinkig under en stor del av månaden. Skrev PM om demokrati och hållbar utveckling, och gjorde dugga i sociologidelen av kursen.  Sista helgen tillbringade vi på Åkerby Herrgård med Alexandra och Daniel, en… intressant upplevelse.

 

November

Hamlet åkte till Fluffabriken och försvann… eller, hans päls försvann. Nyklippt och vildare än vanligt tog vi oss an taket på parkeringshuset och kastade boll för fullt. Den 8 november började en av de roligaste och jobbigaste perioderna i mitt liv, 6,5 veckor VFU i Sala. Vi passade också på att kastrera Hamlet, och han var lite lagom ynklig första dagen.  Min tid ägnades åt lektionsplaneringar och förberedelser, utöver den tid som tillbringades på skolan och bussen. Men roligt var det! Jag inbillade mig att jag skulle hinna med en lista på bloggen, men fastnade på dag 9. Ska se om listan kan hinnas med under januari istället, men lovar inget. Pepparkaksbak hanns med, och vi gjorde ett nytt hus i år. Som ännu inte brunnit upp, ta i trä!


 

December

Under december fortsatte min VFU, Peter började skriva pararbete, en konfliktanalys. Den tid som jag var hemma passade vi på att utnyttja ordentligt. Första Advent var mamma och Aron uppe och hälsade på. Andra Advent dök Peters föräldrar upp, och tredje helgen hade vi mysig julfest med ett gäng vänner. Hux flux var min VFU slut, jag kunde inte vara mer nöjd med omdömena jag fick från mina handledare. Fick tom ett fint ljusfat med tillhörande ljus i present av dem! Vi packade ihop för att åka ner till Skaraborg och fira jul, tur med tågen hade vi och var endast en kvart försenade.

Julfirande med båda familjerna stod på schemat. God mat, paketöppning, julgodis, vinterpromenader och en hel del annat hann vi med. Under mellandagsrean fyndade jag en Nespressomaskin, som väntar på att få bosätta sig på bänken i Uppsala. Jag fick också ett roligt besked, som ni kanske får höra mer om vid ett senare tillfälle. Vi befinner oss fortfarande här nere, och nyårsafton firades med Alexandra, Daniel och min bror.

Det har varit ett händelserikt och riktigt bra år, och vi hoppas att 2011 blir minst lika bra!


Årskrönika del 2

April

Vi firade påsk nere i Skaraborg och njöt av våren som dykt upp. Jag tog en ofrivillig bloggpaus pga tidsbrist, magsjuka, släktbesök och annat både väntat och oväntat. Vi upptäckte den otroligt vackra Hågadalen, och tog både en och två promenader åt det hållet när vädret visade sig från sin bästa sida. April avslutades med Uppsalas hejdundrande Valborgsfirande. Brorsan kom upp och undersökte vad detta innebar. Tidig och småkylig frukost vid Fyrisån för att kika på flottarna. Lunchpicknick framför Universtitetshuset, middagsgrillning i Flogsta och till sist en kvällstur ut till Kungahögarna på andra sidan Uppsala för att titta på elden.


 

Maj

Maj blev mestadels en pluggmånad, men vi hann också med att bila ner till Axvall tillsammans med Åsa och Henrik under Kristi Himmelfärdshelgen. Där hann vi med en tur till Spiken för att köpa varmrökt lax, vi åkte till Iitala Outlet för att köpa nytt vardagsporslin och passade på att grilla i det fina vädret.Väl tillbaka i Uppsala började vi undersöka och fundera, och bestämde oss för att åka iväg och titta. Och kom hem med påskrivna papper och gick runt och väntade, väntade och väntade. Den 26 maj hämtade vi hem vår lilla skrutt, Hamlet! Sedan hamnade vi i en bubbla av valpgos, tidiga morgonrastningar och allt annat som hör hundlivet till.Maj avslutades med firandet av vår 5-årsdag, hemmamys med rosa champagne på balkongen.

    
Klicka på bilderna för att få dem större

Juni
I början av juni tog vi med oss Hamlet ner till Axvall för att fira brorsans student, innan vi åkte tillbaka till Uppsala igen. Jag skulle gå en sommarkurs i teknik, och hann med en underbart härlig bropromenad i det vackra sommarvädret innan en ondskefull urinvägsinfektion satte stopp för kursen. På midsommarafton åkte vi söderut igen, för att tillbringa sommaren i Skaraborg. Jag tog semester från bloggen, och vi ägnade dagarna åt att sola, bada vid tilfälle och njuta av lite ledighet tillsammans med valp.


Årskrönika del 1

Januari

Början på januari ägnades åt en ryskatenta samt åt att handla upp julklappspresentkort på Cervera. Pm-inlämning, gruppuppgift och mattetenta stod också på schemat. 9 januari städade vi ut julen, och började göra plats för våren. En smula tidigt kanske, men vi tyckte det var dags. Jag fick en släng av målarsjukan, och målade ett par tavlor i olja till vår ”matsalsdel”.Vi hade inneboende under en veckas tid, som behövde fly verkligheten ett tag. Så vårt tv- och gästrum blev omvandlat till campingläger för verklighetsflykt. Där hann vi också med att gå och se Avatar i 3D, vilket var en häftigt visuell upplevelse.
Vi avslutade med att fira Josses födelsedag i efterskott, och Peters i förskott.

 

Februari

Peter fyllde år, och det firades med en mysig Antipasto-buffé på hemmaplan.  Peters föräldrar dök upp, och vi firade med att äta på Koh Phangan i Uppsala. Riktigt god mat, och väldigt speciell atmosfär.Vi bokade en weekendresa till Bratislava, men bokade av den när vi kände att vi egentligen inte hade lust att resa.Örter i burkar började odlas, och det sköt upp små gröna saker ur jorden. Jag kom igång ordentligt med nya kursen, och begravde mig i Moderna Kommuner. Vi passade hund, Cirrus och började få igång mitt (vårt) hundsug igen.

 


Mars

Min födelsedag firades först med att mamma kom och hälsade på, jag fick fina paket och fyndade favoritskorna för födelsedagspengen. Senare in i mars blev det en tripp in i djungeln, party med djungeltema med vännerna. Jag pluggade Sveriges historia 800-1850 för fullt, och tog igen diverse restseminarier.


What a great day!

Dagen började lite för tidigt, klev upp ur sängen vid halv 8 imorses, med en rygg som var riktigt kinkig. Hamlet följde med mig in till stora huset, där vi åt frukost och bäddade ner oss tillsammans med Mille i soffan. Frös som en nakenråtta i Sibirien och kände att förkylningen ökade med stormsteg. Hade inte alls någon ork att åka in till stan och handla inför nyår.

Men efter att ha legat nerbäddad och värmt upp mig ordentligt, blev jag lite piggare. Så fick jag ett sms med positiva nyheter, och dagen började kännas riktigt, riktigt bra. När det var dags att bli upphämtade av Alexandra och Daniel så kände jag mig nästan som en människa.

Innan vi handlade mat och dryck inför nyår, blev det en sväng på Biltema och Mio. På Biltema hittade jag ett set med jättefina skiftnycklar (hur nu skiftnycklar kan vara fina!?) i flera olika metallicfärger. Inget köp dock. Men om vi (när) vi någon gång införskaffar skiftnycklar får det bli dom.

På Mio köpte jag nästan två ljusstakar i tenn (eller vad det nu var). Riktigt bra pris, riktigt snygga, men kunde inte låta bli att vela. Bestämde mig därför för att fatta beslutet vid ett senare tillfälle, och ställde tillbaka dem. Sedan åkte vi hem till AoD och åt mat och pratade lite. Alex skjutsade nyss hem mig, men Peter stannade för att spela med Daniel.  Det har varit en riktigt härlig dag, och jag bestämmer att morgondagen kommer bli minst lika bra!


Min nya kompis

Jag har skaffat mig en ny kompis. Den är röd och fin, och förser mig med riktigt gott kaffe när jag känner ett behov av att dricka sådant. Jag har köpt mig en Nespresso-maskin! Jag var med brorsan och morsan (kunde inte låta bli att rimma lite) på Mediamarkts reastart igår morse. De köpte varsin tv, mamma en 32" och Aron en 42". Under tiden gick jag och spanade på kaffekapsel-maskiner, men jag ville inte impulsköpa bara för köpandets skull. Det var nämligen 20% rabatt på alla produkter. Kikade lite på hemsidan imorse, och upptäckte att om man köpte en Nespresso-maskin fick man 500:- tillbaka just nu, antingen in på Club-kontot eller på bankkontot. Så jag bestämde mig (efter en avgörande diskussion med min käre make) för att köpa en maskin. Så nu har jag ristretto m.m när jag känner för det! Blir bra när det är dags för PM-skrivandet i januari :)




Min nya kompis!


Juldagens morgon

Sitter i köket inne i stora huset med en kopp te. Min inre väckarklocka har liksom inte riktigt förstått att jag inte längre behöver gå upp kl 5, men hoppas den kommer inse det snart. Så länge myser jag med tända ljus och te, vilket inte är helt fel.

Julafton igår var riktigt mysig, med julbord och klappöppning på två ställen som vanligt de senaste åren. I år var det först Skara, och där passade vi på att gå en långpromenad med Hamlet på förmiddagen. Sagolikt vackert väder hade vi nämligen här.

Framåt eftermiddagen bli vi hämtade av mamma, och åkte hit till Axvall för julfirande nr 2. Vi började faktiskt med julklappsöppning, för att ta julbordet lite senare. Vi fick betydligt fler julklappar än väntat, men det är ju alltid trevligt! Av Peter fick jag jättefina fodrade fingervantar som jag önskat mig, ett mysko spel till Wii som ska bli intressant att testa, en badbomb från Lush samt en Trisslott. Det var dock inga tio miljoner i vinst där:)
Peter fick en bok och en skjorta av mig, och verkade väldigt nöjd med detta.

Så det var helt enkelt en riktigt bra julafton! Bilder kommer upp lite senare under dagen. Idag ska vi också in till Skara för att fira Peters ena bror som fyller år idag, och busa med den andre broderns skruttungar! Men nu ska jag köra bloggrundan, och kanske kika lite på eventuella nätreor :)

Dan före doppardan!

Idag är det dan före doppardan! Jag är uppe tidigt som vabligt, har inte hunnit få ur rutinerna ur kroppen än. Men det innebär att jag redan hunnit fixa alla räkningar och ekonomiska bestyr nu på morgonkvisten. Ska alldeles strax gå en morgonpromenad med Emil. Peter och Hamlet ligger fortfarande och sover.

Resan igår gick riktigt bra, vi hade en försening på ca en kvart, vilket är helt okej i dessa tider. Dessutom gick vi in i en gammal klasskompis från gymnasiet som också skulle neråt, så vi tillbringade den 2 1/2 timmar långa resan med att prata om "gamla tider2 och diskutera nya :)

Men nu ska jag ta på mig överdragsbyxorna och traska ut i kylan :)


Insidan av fönstret i vår vagn...

snc00150 (MMS)

Insidan av fönstret i vår vagn...


Hamlet packar... Han hoppade i vår kabinvä...

snc00149 (MMS)

Hamlet packar... Han hoppade i vår kabinväska och bestämde sig för att stanna där!


En dag kvar...

Idag gjorde jag min nästsista dag i Sala. Jag höll i två lektioner, först stenåldern med 3:orna, och på eftermiddagen svenska med 2:orna. Vi avslutade våra juldikter med att skriva elvling-dikter, dikter som innehåller elva ord uppbyggda 1-2-3-4-1.

Exempelvis:
Svart
Som natten
Stjärnor lyser starkt
Glittrar gyllene på himlen
Ljus


Där har ni en elvlingdikt. Kan också kallas för elvingdikt. Imorgon blir det avslutning på tema stenåldern. De ska få läsa upp det de är mest nöjda med, och sedan blir det tipspromenad. På eftermiddagen ska jag dessutom lära
2:orna Old McDonald had a farm... på engelskan. Efter det är jag färdig. Helt klar, ska bara få omdömen av mina handledare och sen åker jag hem från Sala för sista gången. Ja, för den här VFU-omgången alltså. Inga fler jobbigt tidiga mornar på länge, hurra! Men nu ska det slås in lite klappar, innan det blir ryggmassage och sovdags. Gillar min personliga rygg- och huvudmassör, ska skämma bort honom lite xtra under lovet. Peter har ställt upp och hållit hemmet igång så gott det har gått under VFU:n. Och tagit hand om mig när njuren inte uppfört sig som den ska. Ja, lite bortskämd tror jag nog han får bli! Ska se om jag inte kan smyga in till stan när jag slutar och skaffa en till julklapp som jag vet att han väldigt gärna vill ha...

Bio-söndag

Idag har vi kikat på Harry Potter and the Deathly Hallows part 1. Den var bitvis riktigt, riktgt bra, och bitvis lite för mycket transportsträcka. Jag har också köpt en tröja på New Yorkers rea, en "lotusrosa" tunnstickad tröja med huva. Jättefin både nu i vinter och till våren!

Kvällen har ägnats åt att planera och förbereda det sista inför måndagens och tisdagens lektioner. Så nu blir det alldeles strax sängen. Mer uppdatering blir det nog på tisdag kväll, mitt emellan allt pacande och julklappsinslagningar! :)

Julklappar

Nu är vi färdiga med alla julklappar och födelsedagspresenter (min syster och Peters bror fyller i december) utom till oss själva. Det har blivit lite problematiskt i år att komma på något, så vi funderar på att slå in fyra trisslotter och vinna en miljon eller två :P

Nej, men det känns som en bra idé, när ingen av oss egentligen önska sig något särskilt. Jo, jag önskar mig mängder med saker till köket, men det är ingen idé för de få inte plats iaf! Nu ska jag rädda brysselkålen, och strax dyker JOsse och Jesper upp!

18 december

Idag är det den 18 december, och mindre än en vecka kvar till julafton. Jag har bara två abetsdagar kvar, innan det blir en kort stunds jullov!

Gårdagen gick bra, eleverna var ovanligt kollriga men det fungerade ändå. Jag avslutade religionen, och har nu bara två lektioner kvar med 2:orna, avslutning av dikter och enengelskalektion.

Idag ska jag in och klippa mig vid 10, sedan ska vi gå runt och fixa de sista julklapparna. Inklusive de till oss själva. I kväll kommer Josse och Jesper för ett litet minijulbord, så vi ska fixa köttbullar och en Jönssons Frestelse.

Nu blir det frukost!


Varde sömn!

Idag har jag ömsom spenderat min tid sovandes i sängen, ömsom framför datorn och planerat lektioner. Känner mig (om man bortser från tröttheten) betydligt bättre, och hoppas stenjävlarna har gett sig för en här gången. Nu vill jag göra klart min VFU, och sedan fira jul i lugn och ro! Ska prata med mina handledare, och se om de tycker att jag ska ta igen några agar, eller om e har tillräckligt med underlag ändå. Hoppas på det sista, då det alltid är krångligare att ta igen VFU när den är i en annan stad. Men vi får se helt enkelt.

Jag har efter mycket velande fram och itllbaka äntligen bokat klipptid, så på lördag ska frisyren fräschas upp igen. Känns bra att jag har hittat en frisör som jag trivs med här i Uppsala, och som inte kostar skjortan.
Nu väntar jag på att Peter ska komma hem med middagen, en sub från Subway :)

Sitter på bussen på väg hem från akuten. I...

snc00140 (MMS)

Sitter på bussen på väg hem från akuten. Inte riktigt så jag velat tillbringa den här kvällen. är iaf smärtfri för stunden, och kommer få sova i min säng i natt!


Nästa år...

Nästa år hoppas jag:

  • Att jag kan börja rida
  • Att jag tar körkort
  • Att jag får jobba
  • Att jag kan resa till Storbritannien och Irland
  • Att jag slipper ha alltför mycket krångel med njursten
  • Att det blir ett riktigt bra år, precis som detta året har varit!




Bild från Sätuna gård, september i år


Mutter...

Natten blev inte lugn. Ligger till sängs idag med, och känner mig
 smått förbannad på de där j*kla stenarna/gruset. Men inte så mycket att göra
åt det nu. Ska återgå till sängen strax, men först fundera på vad jag ska få i mig till lunch.


Kväll

Efter en intensivkur med Echinagard känns det som att förkylningen kanske är på tillbakagång. Njuren kinkar lite fortfarande, men också den känns mycket bättre! Imorgon blir det Sala igen (så länge natten är lugn), och då är det avslutande lektion i religionen för 2:ona, samt arbetspass i stenåldern med 3:orna. Jag har lyckats få till fem lunchlådor, currygryta med quorn, ärtor och paprika, och ska nu bara borsta tänderna innan sängdags. 

Vi såg förresten på dokumentären på kanal 5, om misslyckade skönhetsoperationer. Fy vad en del utsätter sig själva för! Nej, hoppas att dokumentären kan bidra till att folk tänker till ordentligt innan de fattar ett sådant beslut.   

Hamlet tillbringar dagen i sängen!

snc00138 (MMS)

Hamlet tillbringar dagen i sängen!


Guess what...

Vaknade i natt av att jag började känna av njuren. Tog medicin, och hoppades att det skulle räcka. Det gjorde det inte, så jag fick ta den starkare sorten tidigt imorses. Kombinationen ordentligt förkyld och njurstenstrassel tvingade mig att bli hemma idag. Hade det bara varit förkylningen är det bara att bita ihop, men med njurstenskänning och morfin i kroppen blev det lite för mycket.

Så vad göra? När (om?) jag piggnar till framåt eftermiddagen så blir det lektionsplanering, ska (ja, ska!) ha avslutande lektionen om religion imorgon med 2:orna, samt ett arbetspass med stenåldern. Måste fixa till några extrauppgifter till de som börjar bli klara med huvuduppgiften.  Men det får bli i eftermiddag. Nu ska jag sttrax lägga mig i sängen en stund till. Hamlet ligger redan där, ensam i sovrummet och väntar på mig!

Ska få tag på Peter också, och be honom köpa med sig antiförkylnings-brustabletter med echinacea. De brukar fungera ganska bra, så får hoppas på det denna gången med. Nu, sängen!

Näst sista

Det här är näst sista måndagen jag är uppe vid den här tiden. Näst sista måndagen på min VFU. Det ska bli så skönt nästa tisdag, för då är det sista gången jag går upp så tidigt, åtminstone för den här omgången.
Min förkylning fortsätter att bli värre, framför allt halsen. Men hoppas kunna stå ut de här fem dagarna fram till helgen. Med halstabletter, nässpray och te ska det förhoppningsvis gå. Har iaf inte feber idag, (ta i trä), vilket alltid är något!

Christmas green


Dessa befinner sig numer i min ägo, nya nagellack från China glaze!
Den första gröna är glittrig, den andra läckert skimrande i mörkt grön. GIllar alla tre! 198:- på Kicks


Strålande söndag

Det är en strålande vacker dag, solen skiner från en ljusblå himmel och det är -10 grader. Vi ska helt klart ta en längre promenad lite senare.

Gårdagens jul/glöggmys var riktigt mysigt! Vi provade några olika sorters glögg, inklusive Blossas årgångsglögg (som var riktigt god med is!). Sedan fick Peter välja film, och han valde Mega Piranha. Henrik stannade och såg filmen med oss och Jenny. En riktigt dålig film! Jag ställde mig och fixade ihop en nudelwok istället, och sen hyrde vi en film till. Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galores Den tyckte jag däremot var riktigt charmig!

Nu ska vi strax diska upp alla koppar från gårdagen, innan det blir promenad.

Äntligen fredag!

Ja, idag är det fredag, vilket innebär att snart är det helg! Jag går till 12 idag, och är hemma runt 14. Jag ska hålla första lektionen med 2:orna, vi ska fortsätta arbetet med dikter, och de ska få skriva en pepparkaksdikt. Vad behöver man för att skriva en sådan då? Jo, pepparkakor, så jag bakade ut varsin pepparkaka till dem igår. Vi bakade ut resten av degen också Peter och jag, så nu har vi pepparkakor till jul/glögg/temyset imorgon.

Jag känner att jag bara blir tröttare och tröttare, trots att jag lägger mig tidigare och tidigare. Har sovit 8 timmar i natt, men är iaf tröttare än igår. Tror att pendlandet börjar ta ut sin rätt. Men efter idag är det bara 7 arbetsdagar kvar! Hela nästa vecka, sedan måndag och tisdag veckan därefter. Sen, sen är det lov! Eller, tekniskt sett ska jag skriva ett långt pm, men det tänker jag inte börja med förrän 2 januari. Så det så! Det ska vara klart den 10, så det känns ganska lugnt.

Nu ska jag göra mig iordning och knalla iväg till bussen. Hörs!

Hamlet väntar på att få bada. Fast han ska...

snc00135 (MMS)

Hamlet väntar på att få bada. Fast han ska inte bada ikväll. Han sitter och gnäller tills vi lyfter i honom i badkaret. Då sitter han där, mycket nöjd tills han hoppar ut själv. Bäst om det är vatten i, men det är inget måste... Knasig hund!


VFU-besök

Idag har jag haft besök av en lärare som kom för att titta på medan jag höll en lektion. Det gick faktiskt bra, men jag är helt slut nu! Eleverna fick tillverka egna skinnpåsar och fortsätta med sina faktaböcker. Skinnpåsarna blev mycket uppskattade!

Just nu förbereder jag morgondagens lektion i religion, vi har kommit fram till De Tio Budorden. Ska göra klart, innan det blir en stunds slappande framför teven. Tidig säng ikväll med, men nu är det bara två dagar kvar till helg och sovmorgon! :)

Tröttma

Är galet trött, och ska faktiskt gå och lägga mig strax efter 20.00. Känner att kroppen börjar få svårt att stå emot alla basilusker som härjar på skolan, och tror det är säkrast att fylla på med extra sömn.
Höll iaf ytterligare en lektion med 3:orna idag, och även denna gick riktigt bra. På onsdag blir det VFU-besök, med en lärare som ska sitta med på lektionen och se hur det går för mig. Känns helt okej, är inte nervös, m er nyfiken på hur det kommer gå.

Men nu ska jag fixa det sista innan sängen!

2:a Advent

Tänk att det redan är 2:a Advent! Det är både skönt och lite läskigt att tiden går så fort. Vi har haft en riktigt bra helg, Peters föräldrar kom upp i fredags och vi bjöd på en otroligt god fisksoppa med saffran. Gårdagen bjöd på shopping och lunch i stan. Lunchen var tyvärr ett riktigt bottennapp, vi testade det nyöppnade Fame mitt på gågatan i stan, riktigt dålig mat till rejäla överpriser. Shoppingen var desto bättre! Hamlet fick ett fint vintertäcke i present av "farmor och farfar" och kommer nu klara av fler smällkalla dagar riktigt bra. Han är så fin i sitt täcke, ska lägga in en bild så fort jag har tagit en.

På eftermiddagen hämtade Peters pappa upp mitten-brodern och vi fikade med nygjorda pepparkakor, glögg och lussekatter. Sedan blev det en raka motsatsen till lunchrestaurangen. Trattoria Commedia, Uppsalas enda genuina italienska restaurang som drivs av italienare sedan 1985. En riktig höjdare med trevlig personal, mysig atmosfär och kanongod mat! Kunde inte ta några bilder, hade bara mobilen med mig och den klarade inte av ljuset därinne, men ni får föreställa er hur gott det var! Peter och jag ska helt klart gå dit fler gånger, själva eller med sällskap :)

Idag åt vi en god frukost innan Johnny och Ulla återvände söderut. Peter och jag vilade en stund kring lunch, och nu ska vi mysa med ljus framför en film, Wild Target. Fortsättning på listan dyker nog upp framåt kvällen!

Dag 9 - Min tro

Vad tror jag på? Islam, kristendom, judendom, buddhism eller hinduism? Asatron, den romerska elle den grekiska gudamytologin?

Nej, ingen av de ovanstående religionerna har någonsin fallit mig i smaken. Missförstå mig inte, jag tycker att religion är bland det mest spännande som finns. Alla berättelser, myter och konflikter. Men om jag själv får välja så föredrar jag just att se dem som berättelser, och inte som ett sätt att leva. Av de ovanstående är det nog buddhismen som tilltalar mig mest.

Nej, min tro består inte av någon religion, eller ens några regler. Jag tror på människans fria vilja, och på hennes förmåga att finna styrka i sig själv, och klara mer än vad man först trodde var möjligt. Jag tror att alla människor har något inom sig, som gör att de orkar resa sig upp var gång de faller. Det gäller att hitta styrkan inom sig, och våga försöka. Jag tror att man alltid har ett val. Det är oftast inget lätt val, snarare tvärtom, men i slutändan gör du ändå ett val, ansvaret ligger hos dig. Man kan välja den lätta eller den svåra vägen, men det är alltid du som väljer. Ibland kan livet välja åt en, men då blir det du som väljer hur du ska hantera detta. 
Jag tror också på respekt och allas lika värde. Att respektera alla människor, oavsett hudfärg, kultur, språk, sexuell läggning, social klass eller kön. Alla människor har något att tillföra, att bidra med. Ibland kan det vara svårt att förstå vad, men det finns där någonstans. Sedan är det de handlingar du väljer att göra som bestämmer hur du blir bemött av andra, för att återkomma till valet. 

Kanske en smula komplicerat, men nu får ni ändå en inblick i vad jag tror på, eller kanske snarare hur min livsåskådning ser ut. :)  


Dag 8 - Ett ögonblick

Den här var lite svår, men rent spontant kom jag att tänka på när jag lyckades fånga min första fisk. Jag tror att jag var runt 10 år, och hela familjen hade åkt ut till Hälleflysjön för att fiska. Det fanns en flytbrygga på ena sidan sjön, och några fasta längs med kanten.

Jag gick på den lilla stigen längs med sjön. Det var lite otäckt, gräset var högt på bägge sidor om stigen, och vi hade sett några ormar ringla här och där. Jag gick själv, mina föräldrar och syskonen stod utspridda längs med sjön. Det var en härlig sommardag, en del mygg som susade i luften, men lugnt och stilla. Solljuset strilade ner mellan löven.

Jag hade siktet inställt på flytbryggan, för där fanns det fisk. Det hade jag bestämt. Jag gick ut på spången som ledde till bryggan, och ryckte till. En svart orm ringlade snabbt över spången. Först frös jag till, skulle jag vända och gå tillbaka till de andra? Så hörde jag ett plask, och ett till. Fiskar! Jag tog ett hårt tag om fiskespöt, och gick ut på flytbryggan. Det gungade till, och jag letade efter balansen. Överallt ute i vattnet kunde jag både se och höra fisk som kom upp till ytan och plaskade runt.

Det dröjde inte alls länge innan jag fick napp. Lätt panikslagen ropade jag över sjön till pappa och mamma. Jag försökte hålla emot och dra upp den, men lyckades inte. Efter bara en liten stund hade fisken släppt. Besviken vände jag tillbaks mot stigen, men mötte pappa som kommit för att hjälpa mig. Jag kastade ut igen och väntade spänt. Efter flera försök så hände det, en fisk nappade! Det var tungt, men med pappas hjälp lyckades jag kämpa emot, och till slut landade den på bryggan. En vacker, silverglänsande laxöring på lite drygt 1,5 kg. Vilken stolthet jag kände, min första fisk och den var stor! Jättestor tyckte jag.

Jag kommer fortfarande så tydligt ihåg det ögonblicket när jag fick upp fisken på bryggan, och förstod att jag fångat min första fisk. Lycka, stolthet och glädje. Och givetvis en smula "hahaha" åt syskonen, jag var den enda som fick en fisk den dagen. Hur den smakade vet jag däremot inte. Den såldes till en stolt farmor för 50 kronor. Och enligt farmor var den jättegod!




Vid ett annat fisketillfälle nu i somras. Ute med båt i Vristulven.

RSS 2.0