Städdag

Idag har varit en ordentlig städdag. Vi har städat hela lägenheten från topp yill tå, och tvättat alla soffklädslar. Så nu är det skinande rent och riktigt fräscht här hemma!

Dagen började dock med en tur till Observatorieparken, så Hamlet fick leka av sig ordentligt. Vilket han också gjorde, de andra gångerna vi har varit där har han mest följt oss i hälarna, men nu lekte han för fullt hela tiden. Riktigt roligt att titta på!

Imorgon bär det av till Åkerby Herrgård, fast först sa vi lämna Hamlet hos Josse i Västerås. Första gången vi lämnar bort honom så lång tid, och över natt, men det kommer nog gå alldeles kanon.  

Ska ta med kameran, hoppas på några fina bilder att visa upp här på söndag kväll, alternativt måndag förmiddag.
Nu ska jag göra Peter sällskap framför teven, fredagsmys!

Fluffabriken


På onsdag ska Hamlet till Fluffabriken (ja, det heter så!) och bli fin! Han ska klippas ner så att inte alla pinnar och läv fastnar hela tiden, och så att han inte kommer förvandlas till en stor snöboll sen när snön kommer. Blir spännande att se hur han kommer se ut, vårt långhåriga lilla monster! 


Opponering och VFU

De senaste dagarna har det varit mycket att stå i så bloggen har än en gång blivit lite lidande. I tisdags hade jag opponering på didaktik-pm:et, och idag ska jag ha VFU-seminarium.
Opponeringen gick alldeles strålande, och jag kan knappast vara mer nöjd! Det blev ett VG, vilket känns riktigt skönt med tanke på njurstensanfallet mitt i pm-skrivandet.

Igår fick jag (äntligen) reda på min VFU-placering. Jag ska tillbringa 6 1/2 vecka på en skola med hela 43 elever! Det ska bli riktigt spännande, och jag kommer nog ha stora möjligheter att lära mig massor. Enda nackdelen är att skolan ligger en dryg mil utanför Sala, så det blir ännu mer pendlingstid. Måndagen den 8 november ska jag vara på plats på Sala busstation 07.30, vilket innebär att jag lämnr Flogsta stax efter 06.00. Vilket innebär att jag får gå upp strax innan 05.00. Mjuff!

Kommer väl troligen vara som en zombie på kvällar och helger, men förhoppningsvis är det värt det. Jag visste knappt att det fanns så små skolor forfarande, och det ska bli riktigt kul att försöka få igång SO-undervisningen så mycket som möjligt. Min handledare berättade att de inte har SO på det sättet, men att det vore roligt om jag fick igång den. Kände mig lite nervös med tanke på att det här blir min första långa VFU-period, men det ska gå bra. Bara jag får komma in i det lite!

Nu ska jag packa ryggsäcken och ge mig iväg till seminariet alldeles strax!

Målmedvetenhet

Ni kanske kommer ihåg kontraktet som jag och Peter satte upp i augusti? Tänkte att ni kanske var intresserade av att höra hur det har gått hittills. Jag brukar inte skriva om min vikt här på bloggen, men tänkte göra ett undantag. Om inte annat för att sporra mig själv ytterligare!

De första 6 veckorna gick alldeles strålande. Inga sötsaker, inga snacks, ingen läsk. Jag följde strikt lchf och gick ner 5 kg, samt tappade ganska otroliga 8 cm i midjemåttet. En kanonstart helt enkelt!

Sedan började det tyvärr gå ut för. Jag fick njurstensanfall, och insåg att det var extremt svårt att stå emot framför allt snackssuget när jag låg däckad i sängen/soffan och mådde allmänt dåligt. Så det började med chips. Sedan satte sötsuget in, och det blev både läsk och choklad. Njurstenskänningarna i kombination med att det blev extra stressigt i skolan gjorde att min målmedvetenhet flög all världens väg. Peter var heller inte svårövertalad att återgå till vårt gamla beteende.

Som tur är, så har vi inte förfallit totalt. Det vi har gjort är att ha ätit snacks, godis och druckit läsk varje helg nu några veckor. Jag har hållt lchf till 95% under veckorna, och jag har trots förfallet inte gått upp de 5 kilon jag gick ner. Det är minst sagt positivt!

Så läget är nu att det är dags att börja om igen. I fredags köpte jag ett månadskort på Friskis & Svettis, mitt mål är att hinna använda det minst 7 gånger innan det går ut. Det är lchf som gäller, undantaget nästa helg då vi är på herrgård och jag inte kan kontrollera vad jag ska äta till 100%.

Mitt mål är -6 kg fram till julafton. Det är 9 veckor tills dess, och det ska jag klara. Det kan bli lite lurigt under VFU:n, men så länge jag får ta med egna lunchlådor ska det inte vara några problem. Räknar med att kunna gå på gympapasset som börjar 18 på tisdagar under praktiken, samt helgpassen.
Den här gången är det allt eller inget som gäller, oavsett hur mycket njurstenarna tänker krångla!



Bild från www.fotoakuten.se


Fri Fredag

Idag har jag haft en fullständigt ledig dag! Det var länge sedan det hände, minst sagt. Skrev klart pm:et igår eftermiddag och skickade in det, så idag har jag inte behövt tänka på det. Istället har jag läst en bok, Molly Moon stops the world. Köpte den faktiskt när jag var i Skottland för fyra år sedan, men det har inte blivit att jag läst den förrän nu. Riktigt underhållande iaf!

Sedan så har vi gått en långpromenad i det underbara höstvädret, Hamlet fick pinna på för fullt. Riktigt skönt att röra på sig igen efter att ha varit däckad några dagar. Imorgon blir det återigen ledog dag, och jag hoppas på lika härligt väder som idag.

Kvällen bjuder på film, samt god mat. Lax med pepparrotsfraiche blir det för min del, och Peter äter lövbiff med ugnsbakade rotsaker. Fredagsmys så det förslår!

Kaos

Igår kväll fick jag ett ganska ordentligt njurstensanfall, och var helt säker på att vi skulle behöva åka in till akuten. Blev minst sagt stressad, eftersom jga bara hunnit börja skriva resultatdelen på pm:et, som ska lämnas in på fredag. Vi fick till och med öve henrik hit som standby ifall vi skule åka in, så han kunde passa Hamlet. Efter medicinering och lite envishet lyckades jag till slut somna. Sov ganska dåligt inatt, och är fullständigt utschasad, men jag är iaf hemma, och har på något underligt sätt lyckats skriva vidare på pm:et. Peter och Henrik fungerar som korrekturläsare, och de påstår båda att det är bra skrivet. Med tanke på hur mitt huvud fungerar just nu så känner jag mig en aning skeptisk, men får väl helt enkelt lita på dem. Nu har jag tagit en paus, ska äta lite lunch och vila några timmar innan jag fortsätter. Har bara två frågor kvar att besvara, och sedan slutdiskussionen. Hoppas orka göra färdigt idag, så kan jag ta det lugnt imorogn. Har bokat om både optiker och sjukgymnast som jag egentligen skulle till imorgon eftermiddag. Nu bliir det lunch och lite tv-tittande.

Måndag morgon

I eftermiddag är det dags för kursens andra dugga, den här gången i sociologi. Känner mig ganska förberedd, men ska plugga lite  till innan jag ger mig iväg.
I lördags var Sofia och Adde här på middag. Hamlet blev bortskämd med både tuggben och en mycket rolig leksak med tut i sig, som han lyckades halshugga innan kvällen var slut! Det var iaf riktigt trevligt, och vi ser fram emot nästa gång :)

Förutom duggan ska jag till optikern i eftermiddag. Ska välja lins, och det blir den första jag provade. Den sista var snäppet skönare, men mycket svårare att ta ur så då kvittar det tycker jag. Ikväll ska jag fortsätta med mitt PM också, har som mål att försöka vara färdig senast onsdag kväll, vilket bör gå.  Det ska in kl 12 på fredag, så då har jag lite tid för finputsning. Ikväll blir det att leta litteratur så jag kan komma igång och skriva imorgon.

Det blir också bio imorgon kväll, Resident Evil: Afterlife 3D tillsammans med Peter och Henrik. Ska bli riktigt spännande att se den, sägs ha den hittills mest avancerade 3D-tekniken! Nu ska jag plugga lite till :)


Solig lördag


En busig Hamlet ville mer än gärna hjälpa till att bädda sängen imorses!

Sent i torsdags kväll fick jag ett nytt, lite mer ordentligt njurstensanfall. Lyckades även denna gång slippa åka in till akuten, men låg utslagen hela dagen igår, och är minst sagt inte riktigt i form än. Men jag känner mig betydligt piggare, och efter att ha städat klart lägenheten blir det lite tentaplugg innan vi får besök av Sofia och Adde ikväll. Igår kom det första snöfallet! Stora, härliga snöflingor som sakta dalade ner, för att spårlöst försvinna så fort de snuddade vid marken. I ca tio minuter snöade det, kanske lite tidigt, men det var riktigt mysigt. Ska bli så kul att se vad Hamlet tycker om snön när den dyker upp ordentligt längre fram! Nu ska jag återgå till plockandet. 




Sömnbrist

Känner att den senaste veckans sömnbrist börjar göra sig hörd ordentligt. Min hjärna är på väg att få en mindre kortslutning, och jag tänker därför alldeles strax gå och lägga mig, utan att ställa någon klocka imorgon. Hoppas på en ordentlig natts sömn, och att fullständig kortslutning kan undvikas! Hörs imorgon :)

13 oktober


Hösten fortsätter vara sådär underbart vacke med sol och kyliga dagar. Börjar bli riktigt kallt ute nu! Då blir jag glad att jag köpte en ordentlig höstjacka för några veckor sedan. Igår kväll hängde vi på först Västgöta och sedan GH:s nation med Henrik, trevligt värre en vanlig sketen tisdag :) <br />Jag ska alldeles strax promenera ut till Maxi och handla lite på egen hand medan Peter har gruppdiskussion. I eftermiddag ska vi hem till Tim och Anna på fika, och innan dess ska lite pluggande hinnas med. Jag mailade min lärara och frågade om PM:et igår. Fick svar på kvällen, ett svar som gjorde mig både klokare och betydligt mer förvirrad. Men det känns som att jag har något att utgå ifrån nu, vilket är väldigt positivt. Nu gäller det bara att hitta lämplig litteratur också...  Men nu blir det promenad ut till Maxi!


Frustrerad

Känner mig minst sagt frustrerad. Försöker komma på en bra frågeställning att utgå ifrån i mitt PM, men har än så länge inte lyckats. Förutom PM:et ska jag göra seminarieuppgifter tills på fredag, samt plugga till duggan på måndag. Tidsprioriteringen känns en aning svårlöst! Jag vill fokusera på PM:et först och främst, men kommer inte så mycket längre förrän jag bestämt frågeställning. Ingen som har något förslag? Jag vet iaf att jag vill få in utmärkelsen Skola för Hållbar Utveckling på något sätt. Tycker det är intressant att av landets ca 5000 grundskolor, är det endast 89 som har utmärkelsen, varav 6 av dem ligger i lilla Sala kommun... Borde inte fler skolor sträva efter att få den, eftersom HU anses vara en såpass viktig del av skola och samhälle? Intressant fråga, men kan tyvärr inte bygga hela PM:et på den.

Chili


En av våra fina chiliplantor har börjat blomma igen, och det är redan tre små minifrukter på gång! Intressant, eftersom den här plantan är från en handelsträdgård utanför Lerdala, och den är jättekraftig och fin. De andra två är från Bauhaus, och är betydligt tanigare, och ingen av dem har börjat blomma om igen.


Höst


Det är verkligen höst nu, fast en sådan där härlig, mysig höst än så länge! Inget slaskigt väder, mer härligt kylyiga soldagar eller mysiga regndagar. Tända ljus-perioden har börjat, och igår myste vi till Morden i Midsomer, släckte ner hela lägenheten ch satt i teverummet med massa ljus hemma. Perfekt deckarkänsla!
Idag ser det ut att bli en kylig solig dag, så det blir garanterat en paus i pluggandet för långpromenad idag med. Hamlet har börjat morgonen med att vara på riktigt bushumör, så det bådar gott!
Jag behöver förhoppningsvis inte plugga riktigt lika intensivt som igår, ska "bara" läsa klart en bok, 150 sidor kvar. Men nu blir det morgonpromenad med vovven!


Lekfullt!



Hamlet hittade en lekkompis när vi var ute i Hågadalen, Oliver. De lekte riktigt bra en lång stund. Kul med en hund i passande storlek också, som inte var valp! Hamlet var lite besviken när vi gick vidare, men glömde snart bort Oliver för alla spännande nya platser att sniffa på.

God morgon lördag!



God morgon!
Idag blir det en ordentlig pluggdag, kombinerat med långpromenad med Hamlet och lite lördagsmys som avslutning. Jag mår betydligt bättre idag, och känner mig redo att ta tag i det jag inte orkat göra de senaste dagarna. Är fortfarande sjukt trött, sov till halv tio idag med, men det går nog över snart.
Nu ska pluggandet inledas genom att titta på Stefan Jarls Naturens Hämnd från 1983.


Det blir alltid värre framåt natten...

Sent igår kväll blev smärtan värre igen, och jag fick gå över till lite starkare medicin. Det hjälpte såpass att jag lyckades somna. Sovit gnska dåligt, men nu på morgonen sov jag ända till 9.30. Låter kanske inte så länge, men för mig som brukar vara uppe runt 8 är det väldigt länge. Det har släppt något idag, men biverkningarna har givetvis dykt upp. Känns som min njure (och jag) har genomgått ett triathlon. Men tror det är ordentlig bättring på gång iaf! Förhoppnijngsvis har sten/gruset åkt ut nu, och då brukar jag vara lite öm några dagar för att sedan bli bra.

Idag ska jag läsa litteratur inför pm:et, så mycket jag bara orkar. Bara jag kommer på en frågeställning så går det nog ganska fort att skriva det. Men än har jag inte kommit på någon bra. Löser sig nog när jag har läst litteratur.


101007

Igår kväll firade vi Henriks födelsedag med rollspel och tacos. Jag var bara med på halva rollspelet, resten av tiden låg jag däackad i soffan pga njuren och biverkningar. Idag trodde jag att jag var bättre, eller jag kände mig bättre framåt eftermiddagen, och gick ut och busade med Hamlet och Peter. Inte helt smart gjort. Njuren protesterar nu efter att ha sprungit, böjt mig ner och hoppat lite med Lekmonstret. Det får bli ett varmt bad efter kvällsmaten, så hoppas jag att det släpper utan medicin.
Hade tänkt köpa gympakort imorgon och gympa, men inte så lämpligt än med tanke på hur njuren reagerar på bara lite hopp o skutt med Hamlet... Får bli vid ett senare tillfälle! 

Har även pysslat med lite roligare grejer, vi håller (äntligen) på att göra iordning ett fotoalbum från bröllopet. Väntar bara på bilder från Peters föräldrar, sen ska det nog bli klart! Har tagit lite tid, men tålamod sägs vara en dygd...

Herrgårdsliv


Här kommer jag, Peter, Alexandra och Daniel befinna oss under Halloweenhelgen!
Åkerby Herrgård i Nora utanför Örebro. Ska bli riktgt mysigt, hoppas bara på fint väder, fast annars
kan man ju sitta i salongen och dricka te :)
Bild lånad från www.akerbyherrgard.se


Rolig post!



För någon vecka sedan dök det här upp i brevinkastet som tack för att jag
medverkat i en stor undersökning. Tyvärr var det nitlotter,
men bio ser vi  fram emot!  Ska bara hitta en film vi vill gå på också...


Klurar...

I förmiddags var jag på en ganska värdelös föreläsning. Problemet var dels att vi redan gått igenom allt tidigare i kursen, dels att det märktes så tydligt att föreläsaren inte trivdes med att prata inför människor. Tror faktiskt aldrig jag varit med om någon som verkat så obekväm i sin roll som föreläsare förut.

Nu sitter jag och klurar lite på mitt pm. Har inte börjat skriva än, men tror att jag vet vad jag ska skriva om iaf. Ska till biblioteket imorgon och leta lite litteratur.

Ikväll blir det utgång med klassen, vi ska till Orvars (Norrlands nation) och sitta och tjôta några timmar. Har hällt i mig ett par koppar espresso med vispgrädde, var helt slut förut och behövde lite snabb energi.

Tillbaks till pm:et. Någon som har bra förslag till frågor om utmärkelsen skola för hållbar utveckling ur ett didaktiskt perspektiv?

Bildbomb från helgen!

Här kommer en liten bildbomb från helgen som har varit. Pappa och Aron var här, Aron skulle gå på Oktoberfest med Peter, och Pappa höll mig och Hamlet sällskap. Vi tittade på en riktigt bra film, The Spy Next Door med Jackie Chan. Är du sugen på att skratta kan jag varmt rekommendera den!

Men här kommer bomben:


I fredags blev det bageri här i lägenheten. Gjorde riktigt goda frukostfrallor till frukostgästerna. Utgick ifrån ett recept som Mizca hade på sin blogg, men experimenterade lite som jag brukar med recept. De var iaf riktigt goda!



I lördags gick vi en långpromenad längs med fälten, och runt Kvarnbo.


Vi träffade på Fru (Herr?) Snigel


Och ett gäng får, som Hamlet blev väldigt förtjust i. Misstänker att han trodde de var hundar...



Aron, Peter och Hamlet spanade in den för tillfället inte särskilt forsande forsen...


Hamlet fick jaga pinnar i vattnet. Lycka!

I skogen mötte vi en drakmamma som vaktade sina ägg! Ett riktigt häftigt konstverk i lera. Det var tydligen någon form av utställning, vi såg ett par andra verk längs vägen.


Imorse så var Hamlet trött efter gårdagens eskapader, och lade sig i Arons sovsäck. Han såg mycket nöjd ut!
Vi lämnade honom en kort stund för en tur till Gränby. Aron kom hem med tre Xbox-spel, och Peter kom hem med...


Plåster! Med popkonst-motiv... Sedan lämnade Aron och pappa oss för den här gången, och vi har tillbringat eftermiddag/kväll framför datorn och teven. Nu blir det lite mer tevetittande, innan läggdags och läsning.


RSS 2.0