A Wee Scotsman


Sommarkväll vid Vänern

I tisdags kväll tog vi med oss Hamlet ut till ett av våra smultronställen vid Vänern. Vi njöt av en ljuvligt stilla kväll med glödande solsken och spegelblankt vatten. Hamlet simmade en stund tills det blev kallt, då lekte han istället racerhund över klippporna.

Nytt till hemmet

Under sommaren har vi samlat på oss några nya saker till hemmet. Små fynd som gjorts lite här och där. Senast igår införskaffades en kakburk i plåt. Trycket kommer från ett katalogomslag, Huntley & Palmers, från år 1903 i England. Lite häftigt! Andra saker som fått följa med oss hem är bland annat en bricka, ett durkslag och en spargris.
149:- hos Amalias Fröjd i Lidköping , fast det fanns bara denna!
Bricka 149:- hos Chilli, durkslag i metall 49:- hos Citygross.
Brickan i detalj
Söt spargris av märket Jabadabadoo, 59:- hos Mio.

Bildregn: Borås Djurpark

Älgkalvar
Kokalv!
Säl med unge!
Shere Khan & Co.
Babar!
Rataxes? Eller bara en vanlig noshörning.
Och de är faktiskt mest fascinerande! En vacker och osannolik varelse, giraffen!

Gå på zoo

Just nu sitter jag och Peter i bilen, har tidsinställt detta inlägget. Vi är på väg till Borås för att besöka djurparken. Mitt hjärta bankar lite extra, då jag för andra gången i mitt liv ska få närkontakt med mitt absoluta favoritdjur; giraffen! Första och senaste gången jag såg dem var år 2003 på Kolmården, när jag var där bakom kulisserna med min djurvårdarklass. Det var häftigt! Väntar på rätt tillfälle att komma iväg till Afrikas savanner och uppleva detta vidunderliga djur i frihet också, men det lär dröja ett tag till...
Vi möter upp min äldsta syster vid Borås station, och sen ska vi alla tre promenera runt i parken. Ska ladda min kamera, då den inte klarade av mitt fotomaraton ute vid Österängs klippor igår kväll... Hoppas på bra giraffbilder :)

Hört talas om flygande hundar?


Life keeps moving forward

I lördags skulle jag och Peter gått på bio och sett sista HP-filmen. Men ingen av oss kände för det, så vi avbokade. Det kändes meningslöst att titta på när påhittade karaktärer blir dödade av och försöker slåss mot en påhittad ond psykopat, när det i fredags hände på riktigt.
Hela helgen har jag gått runt med en fadd smak i munnen. Så vitt jag vet är alla mina bekanta i Oslo i trygghet, har nog aldrig uppskattat facebook så mycket förut. Mina tankar går, förutom till alla de drabbade, också till gärningsmannens föräldrar som blivit hotade pga något deras son har gjort. Det var sonen, inte föräldrarna. De är nog minst sagt förtvivlade och lika oförstående som övriga världen. Jag tänker också på och beundrar försvarsadvokaten, som tagit på sig att försvara en människa som har gjort något oförsvarligt. Starkt gjort att klara av det!
Tillbaka till min verklighet. I söndags åkte vi en sväng till Ullared. Mer om det senare. Idag ska jag försöka få en tid för klippning.

Läckert lack

Eleven.se hade fått in en spännande nyhet när jag var inne där och kikade efter fotvårdsprodukter. Läckert mönstrade nagellack i form av självhäftande remsor som man värmer fast på nageln så de sitter ordentligt sedan. Då jag har en förkärlek till roliga lack, kunde jag inte motstå att lägga med dessa två nedan i beställningen:
Bilder lånade från www.eleven.se.
Det ska bli intressant att se resultatet, och det verkar som mitt paket kommer redan imorgon!

Permitterad

Just nu befinner jag mig hemma, och väntar på samtal från en läkare. Det blev en vända till akuten i tisdags kväll, med inläggning som följd. Först ultraljud mitt i natten, och igår eftermiddag blev det CT-röntgen. Ultraljudet visade stenar i båda njurarna, även om det helt klart var större belastning på den högra. Trött men smärtfri sedan flera timmar tillbaka, fick jag permission att sova hemma över natten. Kan lugnt konstatera att egen säng inte går att jämföra med det som sjukhuset kallar sängar...
Så nu väntar jag på att bli utskriven, på att få röntgen svaret och fixa sjukintyg till jobbet. Lite komiskt var att jag blev inlagd på den avdelning som jag har städat, eftersom den jag skulle hamnat på var full...

Skogens guld

Förra söndagen lyckades vi hitta en riktig skatt i skogen. Finns det något godare än egenhändigt ploockade, smörstekta kantareller? Vi avnjut dem tillsammans med en bit tryffelbrie från Falbygdens Ost. Ljuvligt gott!

Prognos: okänd

Den högst irriterande njuren fortsätter att vara just högst irriterande, och jag är minst sagt aningens trött på detta. Imorgon har jag bestämt att det får räcka, så jag ska jobba. Det är fyra arbetsdagar kvar nu, och de ska genomföras. Om jag så ska knapra smärtstillande dagarna i ända. Så fort jag kommer upp till Uppsala igen, ska jag ta tag i min läkare och fråga vad som egentligen händer, och vad som är tänkt att göras. För det görs ju faktiskt inte särskilt mycket. Lite prover sådär en gång i halvåret, en röntgen då och då, smärtstillande utskrivet vid behov. Detta har fungerat helt okej hittills, eftersom jag varit student, och lyckats fixa och trixa med missade obligatoriska moment, och eftersom jag klarar av att läsa in på egen hand.
MEN, (och detta är faktiskt ett stort men), i höst får jag inte ha några som helst rester, för då får jag inte läsa examensterminen till våren. Fullkomligt logiskt, men det skapar ett visst orosmoment för min del. Det är nämligen en hel del obligatoriska moment, för att inte tala om en lång VFU-period. Det är tillåtet att missa två dagar på VFU:n. Just det...
Så nu gäller det att det börjar hända lite saker gällande min njurprognos, (vet inte ens vad för eller om jag har någon sådan?). Jag ska om mindre än ett år ta min lärarexamen, och sedan bege mig ut i arbetslivet. Då vill (kräver) jag att det ska fungera. Jag kan inte vara sjuk jämt och ständigt. Det fungerar liksom inte när man inte längre är student med en förhållandevis flexibel tillvaro. En lösning behövs/krävs!

Mera skinn

I mitten av augusti kommer de här skönheterna hem till mig. Chokladbruna skinnstövlar från La Redoute, 1799:-.
Fast jag hade en erbjudandekod som gav mig 40% rabatt. Då blev jag lite glad... Sen är det bara skinnjackan som fattas!

Summer Blues

Det är knappt att jag vågar tänka det, än mindre skriva ner det. Idag är det riktigt kyligt ute, inte bara sommarkyligt, utan det går att ana en viss underton av höst i luften. Den där tonen som brukar dyka upp i mitten av augusti ungefär. Vanligtvis ger den ett sting av ångest över att den till synes eviga sommaren faktiskt har ett slut. I år så stör den mig inte så värst. Det hände så otroligt mycket, både nu i höst och överlag i våra liv, så jag ser mest fram emot att fortsätta framåt. Som Peter så ofta har sagt till mig de senaste månaderna: "Vi är på väg in i en brytningspunkt, Lisa." Och han har så rätt, vi är, om inte inne i så åtministone på väg in i en av de största brytningspunkterna i våra liv. Vi är snart färdigexaminerade båda två, vi ska snart börja jobba "på riktigt", leta jobb och nytt boende. Vi har just nu ingen som helst aning om var vi kommer att hamna. Vilket känns oerhört spännande, med en liten touch av läskighet. Mest spännande, då vi båda helt klart är redo för den här förändringen. Det är nu vi ska kliva ut i vuxenlivet, de senaste fem åren har vi bara tagit små, nätta steg åt rätt håll. Men snart, snart är vi där! Därför har jag verkligen ingenting emot en underton av höst i luften, trots att det bara är mitten av juli. Det innebär ju bara att vi rör oss framåt, mot det nya och okända som väntar oss!

Hoppas.

Misstänker att stenen/gruset eller vad det är som krånglat den här gången har åkt ut den naturliga vägen. Det kändes iaf så när jag var på toaletten tidigare imorse. Hade ju hoppats på att kunna jobba idag, men vaknade vid 02 inatt av att det blev värre igen. Så det var bara att medicinera igen och hoppas på det bästa.  Men nu (ta i massor av trä) känns det som det har vänt. Det ilade/sved till som fan då förut, och sen dess har det känts betydligt bättre. Jag vill jobba imorgon, jag vill verkligen jobba imorgon. Jag vill inget hellre än att jobba imorgon, särskilt inte ftersom det bara är 6 arbetsdagar kvar nu! Så jag hoppas. Och avvaktar en knapp timme till innan jag fattar slutgiltigt beslut.

Att Fånga En Fjäril

"att fånga en fjäril, som vill 
fälla vingarna ut över världen" - Lars Winnerbäck


Sängliggandes pga njuren. Har dock inte sä...

snc00326 (MMS)

Sängliggandes pga njuren. Har dock inte sängen för mig själv...


Trotsa?

Ska jag trotsa den extrema blåsten och cykla till Alex? Det är den stora frågan. Är sjukt trött, har onte lite överallt, men är väldigt, väldigt Alexprat-sugen. Måste iofs undersöka var vi har Hamlets cykelväska först, annars blir det svårt. I värsta fall får jag ta en tur imorgon, men det hade varit trevligt idag. Men det BLÅSER. Hmm. Får fundera lite till...

9 dagar kvar

Efter idag har jag bara 9 arbetsdagar kvar! Snart är det dags att lägga sig för att orka upp imorgon igen. Enda egentliga nackdelen är att de tidiga mornarna också innebär tidiga kvällar. Men, jag kommer ju ha en ledig vecka här nere, och sen hela augusti i Uppsala. Så några sköna sommarkvällar bör det hinnas med!

Igår var vi vid Åsle Tå, bilder kommer senare. På kvällen tog jag och Peter en sväng i skogen och hittade en skatt, drygt 400 g solgula kantareller! Smakade grmyt gott smörstekta med en bit tryffelbrie till.

Imorgon ska jag nog en sväng till Alex efter jobbet, fredag bjuder på middag i Skövde, och lördag blir troligast Sommarland och bio.

Äventyr?

Idag är både jag och Peter lediga, och vi tänkte hitta på något. Jag är en smula äventyrssugen, även om det inte behöver vara ett särskilt stoort äventyr. Funderar på att åka till Åsle Tå, en backstugeby utanför Falköping som jag ska ha varit vid när jag var liten, och som jag har för mig var ganska fin. Alternativet är att åka en sväng mot Lerdala och se om pappas moster och morbror är hemma. Får se vad dagen bjuder på helt enkelt!

Lata dagar


Smultron på strå


Hamlet busar i gräset


Vackra blommor på farstubron


Ute och åker i Skövde. Fin blomma inköpt t...

snc00322 (MMS)

Ute och åker i Skövde. Fin blomma inköpt till mamma!


Torsdag

Idag har jag jobbat, och tjänat ytterligare en slant till kassan. Förutom mitt sparande till tatueringen, så har jag hittat min dröm-skinnjacka! Den finns hos Ellos, och är faktiskt t o m "affordable". Så det får nog bli en brun skinnjacka till mig i höst!


Brun SKinnjacka, Ellos, 999:-

Imorgon är det jobbdags igen, och mer klirr i kassan (ja, jag är lite girig just nu, men har inte tjänat pengar på ett par år nu så det känns jävligt bra!). Det är också fredag, vilket känns väldigt skönt. Det kändes idag att jag legat hemma pga njuren ett par dagar, men det gick, och det är huvudsaken. Ska dock ta med smärtstillande just in case imorgon.


Yet another day

Trodde jag skulle få sova ut idag och vila bort alla rester av njurkänningarna. Men nejdå. Hamlet kan nio gånger av tio inte ha sovmorgon med mig. Så strax efter 8 satt han med nosen mot min haka och utstötte små missnöjda läten. Bad Peter rasta honom, men det hjälpte inte det heller. Så nu sitter jag påklädd, trött som fan med igång med dagens sysslor. Vilka till största delen innefattar vila. Det är min tur att laga mat idag, så jag ska fundera lite hur jag ska lägga upp. Det blir Asian Style torsk i foliepaket, med kryddiga nudlar och gurksallad. Är iaf tanken för tillfället.
Har också gjort slag i saken, och beställt mig en almanacka från www.tryckdig.se. Min egen tar slut runt den 10 augusti, och eftersom jag har tider att skriva upp efter det, så tyckte jag det var dags nu. Lade in några bilder från den här sommaren, och fixade till den så som det passar mig. Hoppas på snabb leverans!
Nu ska jag hoppa in i en dusch, sedan skriva en liten handlingslista.

Motiverad

Runt 02.30 imorses knackade min njure på dörren och ville försäkra sig om att jag inte glömt bort dess existens. Därav blev det inget jobb idag, och inte heller imorgon. Enda fördelen med detta oväntade (och högst ovälkomna) besök var att jag äntligen tog tag i att be om nytt recept på min starkaste medicin. Som oftast var min läkare väldigt snabb, och mamma kunde hämta ut medicinen redan idag. Döm om min förvåning när hon kom hem med två paket, istället för det brukliga enda paketet. Så nu är jag (förhoppningsvis) rustad ett bra tag framöver.

Dagen har till 90% tillbringats i horisontalläge, mestadels i soffan framför Stolthet & Fördom, tillsammans med Peter som var ledig idag. Under en kort stund med energi, svängde jag ihop en kladdkaka som förtärdes framför detta närmre fem timmar långa drama. Peter har inte sett det förut, medan det här nog var min fjärde gång. Vi satt och fnissade åt de underbara dialogerna, och kände för att skjuta den smått hysteriska Mrs Bennet med sina "nerver" när vi närmade oss slutet. Som vanligt fick de fördomsfulla och stolta Elisabeth Bennet och Mr Darcy varandra till sist, slutet gott, allting gott!
Förutom filmserie, har jag blivit än mer beslutsam angående min tatuering, särskilt som jag nu är helt säker på vilket motiv jag vill ha. Känner mig mer motiverad än någonsin (haha), och ska gå till studion och prata med tatueraren när jag är tillbaka i Uppsala igen. Hoppas att den kan införskaffas i början av oktober, så att kötiden inte är alltför lång!
Resten av kvällen blir det Allsång på Skansen, följt av Morden i Midsomer. Precis som en tisdag i sommartid brukar se ut. Det vill säga, om jag lyckas hålla mig vaken så länge..!

The Fae Valley

En av de vackraste platserna vi besökte var The Fae Valley på Isle of Skye.

Här finns ingången till féernas rike. Inte Disney-varianten á là Tingeling, utan

de riktiga féerna. Dalen var verkligen en magisk plats, full med grönskande kullar,

vackra blommor och lummiga små träd. Vi såg inte till någon fe (och tur var väl det),

däremot en havsörn som gled omkring högt ovanför.

Peter njuter av lugnet och utsikten från "vår" kulle
Digitalis blommade för fullt över hela dalen
Johhny och Ulla hittade sin egen kulle att mysa på! Nedanför står Arkansas-bon
Dan och beundrar dalen.
Överallt gröna kullar och små träd...

Mat i mängder!

Förutom alla upplevelser, så blev det en hel del mat under resan också. Redan första dagen blev en höjdare, när vi bjöd Svärisarna på The Standing Order (ingång från George Street). Scampi för mig, nötburgare för Ulla, och en härligt traditionell Steak 'n' Ale Pie för Johnny och Peter. Tredje gången i Skottland tyckte jag också det var dags att prova på Haggis, dock den vegetariska varianten. Riktigt, riktigt gott!
Säga vad man vill om britterna och deras förkärlek för strips till det mesta, men den hemgjorda maten smakar just det, hemgjord! Frågar man mig, så föredrar jag helt klart pubarnas ofta mycket prisvärda mat framför de mer kommersiella restaurangerna. Här kommer några bilder på en del av det som förtärdes under veckan:
Steak 'n' Ale Pie, The Standing Order, Edinburgh
Vegetarian Haggis Tower, The Whiski Pub, Royal Mile, Edinburgh
Peter testar havskräftor, Rosedal Restaurant, Rosedale Hotel, Portree
Så var det det där med strips till allt... Tror det här måste vara den mest
kolhydratrika måltid jag någonsin ätit. Och då orkade jag verkligen inte hela!
Macaroni and Cheese, with Fries, The Isle Inn, Portree

The Scotch Whiskey Experience

Vad vore en tripp till Skottland utan whiskey? Vi tog med oss svärföräldrarna till The Scotch Whiskey Experience, som hette The Whiskey Heritage Center när jag och Peter var där senast. De hade inte bara bytt namn, utan dessutom fräschat upp hela stället rejält. Vi började med en tur i tunnorna där vi fick lära oss det mesta om hur whiskey framställs. Sedan blev det en föreläsning om de fyra stora whiskeydistrikten, därefter fick man välja en whiskey som lät intressant  och provsmaka.  Avslutningsvis fick vi spana in världens största whiskeysamling. Den är så stor och så ovärderlig, att centret inte ens själva vet vad inköparen fick betala för den! Några av flaskorna var otroligt gamla. Häftigt var det!
En bråkdel av alla flaskorna i samlingen...

RSS 2.0